Dĺžka prípravy: 3 roky - odbor je určený pre chlapcov a dievčatá

Podmienky prijatia:  úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, úspešné absolvovanie prijímacích pohovorov

Spôsob ukončenia prípravy: záverećná skúška

Poskytované vzdelanie: stredné odborné vzdelanie, klasifikácia stupňov vzdelania podľa ISCED 3C

 

Profil absolventa:

Absolvent vie:

  • pripraviť pracovisko pre kontrolu a rovnanie karosérie po ťažšej havárii a na rovnacom zariadení karosériu vyrovnať so zachovaním všetkých funkčných rozmerov pri výrobe a opravách karosérií a skríň cestných a koľajových vozidiel
  • vykonávať generálne opravy karosérií a skríň a zhotovovať bez špeciálneho výrobného zariadenia a nástrojov atypické plechové diely pri vývoji nových typov karosérií
  • preštudovať a poznať náročné činnosti a smery vývoja v tvarovaní karosérií i v používaní nových konštrukčných materiálov, vývoj technológií povrchu karosérií a skríň a ich úprav k zlepšeniu tepelnej izolácie, zníženia hlučnosti, vibrácie a pod.
  • upravovať zložitejšie súčasti a diely zo zliatin ľahkých kovov ručnými strojným spracovaním, vrátane zoraďovania strojov, zvárať rôzne kovové materiály plameňom (i v ochrannej atmosfére) pri výrobe a opravách pracovať s elektromechanickým i pneumatickým nitovacím lisom tvarovo

Opis odboru:

Učebný odbor 2487 H 03 autoopravár – karosár pripravuje absolventa so všeobecno - vzdelávacím základom, nevyhnutným pre pochopenie odborných teoretických vedomostí a získanie praktických zručností tak, aby absolvent bol schopný samostatne vykonávať činnosti pri výrobe, servise a opravách automobilov. Absolvent učebného odboru je kvalifikovaný odborný pracovník schopný vykonávať príslušné práce na špecializovaných pracoviskách vo výrobných podnikoch a v opravárenstve. Má ucelené základné teoretické vedomosti a praktické zručnosti potrebné pre štandardné opravy cestných motorových vozidiel, so štandardným vybavením dielní predpísaným výrobcom, na základe informácií získaných v technickej dokumentácii výrobcov cestných motorových vozidiel, vie posúdiť stav a pripravenosť pracoviska, vie zvoliť pracovné postupy a prípravné práce. Je schopný pracovať samostatne a v kolektíve.

Vyučovanie odborných predmetov:

Prebieha v jednotlivých učebniach, ktoré sú vybavené množstvom učebných pomôcok, demonštračných paneloch a audio – vizuálnou technikou. Počítačová gramotnosť je pre žiakov aj učiteľov v dnešnej dobe samozrejmosťou. Získavanie a spracovanie informácií, práca s internetom alebo kancelárske práce sa uskutočňuje v kvalitne technicky vybavených učebniach výpočtovej techniky. Súčasťou školských dielní je autoservis, v ktorom žiaci môžu priamo na opravovaných vozidlách získavať praktické vedomosti z diagnostiky a opráv automobilov. Žiaci sa zúčastňujú pri opravách automobilov pod dohľadom odborníkov. Vo vyšších ročníkoch uplatňujú svoje nadobudnuté vedomosti v súkromných autoservisoch.

Uplatnenie absolventov:

Absolvent získa také schopnosti a vedomosti, flexibilitu svojich schopností, ktoré umožňujú uplatniť sa na pracovnom trhu na Slovensku a v rámci EÚ. Po získaní nástupnej praxe môže podľa zamerania:

  • pôsobiť v štátnych alebo súkromných firmách pri servise a opravách automobilov
  • vo výrobe automobilov
  • po splnení podmienok živnostenského zákona môže byť súkromným podnikateľom v oblasti autoopravárenstva

Učebný plán:

Duálne vzdelávanie
Škola je partnerom národného projektu "Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP".  
"Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu regionálneho rozvoja v rámci  Operačného programu Ľudské zdroje".

 

                         

Projekt - Brána do tvojej profesijnej budúcnosti
Partneri a sponzori

Zmluvní partneri v systéme duálneho vzdelávania

                                    

Ďalší partneri a sponzori